Körens bakgrund

Växjö Vocalis består av ett 25-tal medlemmar. Den grundades med namnet Knut Sitells Kammarkör och senare Öjaby Kammarkör i januari 1998 av Knut Sitell, f.d. domkyrkoorganist i Växjö Domkyrka. Från 2004 till 2012 leddes kören av Hans Linden, sång- och körpedagog i Växjö. Sommaren 2007 bytte kören namn till Växjö Vocalis. Våren 2012 övertogs ledarskapet för kören av Peter Alrikson, dåvarande organist i Teleborgskyrkan i Växjö. Kören fick då en ny profil som projektkör, med ett flertal större verk på agendan. År 2017 flyttade Peter till Västervik, och hans efterträdare Maria Ingemarsson Berg, pianist, kyrkomusiker, körpedagog och f.d. repetitör på Göteborgsoperan, tog över ledarskapet. Hennes inriktning med kören blev att ta sig an musik som vi inte får höra så mycket av i Småland, nämligen körmusik av nutida tonsättare som Lauridsen, Rehnqvist etc.

Körens musikaliska ambitioner har lett till många uppdrag inom och utom Sveriges gränser. Det breda programmet av sakral och profan musik framförs mestadels a capella med solister tagna ur kören. Körens målsättning är att beröra åhöraren musikaliskt och känslomässigt för att ge avkoppling, njutning och själslig stimulans. Vare sig vi sjunger sakral eller profan musik har vi högt uppsatta musikaliska mål. Kören har haft framträdanden i en lång rad kyrkor – Storkyrkan och Slottskyrkan i Stockholm, Rönne kyrka på Bornholm, Västerviks S:ta Gertrud, Ronneby Heliga Kors etc.
Vi har även medverkat i helgmålsbön i Sveriges Television och program för musikradion SR P2.

Kören har tidigare även haft flera framträdanden med profan underhållning – SEB Växjö, Teleborgs slott, musikkafé med Växjö konsertförening, Södra i Växjö osv.
Vi har hållit jazz-konserter med musik av bland annat Lars Gullin tillsammans med Margaretha Evmark Trio och Jan Allan, framfört ett miljö-oratorium av Georg Riedel med text av Karin Liungman. De senaste åren har kören, som projektkör i Teleborgskyrkan, lagt till tunga sakrala verk såsom Johannespassionen av Bach, Friede auf Erden av Arnold Schönberg, Requiem av Duruflé, Lux Aeterna av Lauridsen, julmusik av Francis Poulenc, Arvo Pärt och Otto Olsson, Ellingtons Sacred Concert med mera.